Διαμεσολάβηση

Διαμεσολάβηση

Διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία τόσο παλιά όσο και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Σε διεθνές επίπεδο στη Συρία, το βασίλειο Mari από το 1800π.χ. χρησιμοποιούσε τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία σε διαμάχες με άλλα βασίλεία. Είναι μια διαδικασία συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση, με τη συνύπαρξη και με τα θέματα που προκύπτουν από αυτήν. 

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από την Αρχαϊκή περίοδο, με διάφορους τρόπους. Η συμβιβαστική λύση η διαιτησία και η διαμεσολάβηση συνυπάρχουν στην Ελλάδα αρμονικά και συμπληρωματικά . Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την Κρήτη, που απο τον 13ο αιώνα υπήρχε η προσπάθεια συμβιβαστικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών με τη βοήθεια του ΄Σάστη΄.

Τι είναι η διαμεσολάβηση

Στο ερώτημα τι είναι διαμεσολάβηση, δεν μπορούμε παρά να μην παραθέσουμε τον ορισμό της Διαμεσολάβησης έτσι όπως έχει αυτός διατυπωθεί στον νόμο περί διαμεσολάβησης:

“Διαμεσολάβηση είναι μία διαρθρωμένη διαδικασία ανεξαρτήτως ονομασίας με βασικά χαρακτηριστικά την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτική αυτονομία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν εκουσίως, με καλόπιστη συμπεριφορά και συναλλακτική ευθύνη, να επιλύσουν με συμφωνία μια διαφορά τους, με τη βοήθεια διαμεσολαβητή”.

Αποτελεί μία ευρέως και διεθνώς χρησιμοποιούμενη, διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας τα μέρη μίας ιδιωτικής διαφοράς, έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν εκούσια την εξωδικαστική επίλυσή της. Η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει είτε πριν οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία, είτε αφού αρχίσει η δικαστική διαδικασία. Με τη παρουσία του διαμεσολαβητή, ενός ανεξάρτητου, ουδέτερου και αμερόληπτου τρίτου προσώπου, τα μέρη μίας διαφοράς διευκολύνονται, ώστε τα ίδια, με την βοήθεια του δικηγόρου τους, να επιτύχουν μία αμοιβαία αποδεκτή, επωφελή και βιώσιμη λύση της διαφοράς τους.  Και μάλιστα σχετική συμφωνία των μερών πρέπει να είναι γραπτή και με την κατάθεση της στην γραμματεία του αρμόδιου Δικαστηρίου αποκτά εκτελεστότητα, είναι δηλαδή ισοδύναμη με δικαστική απόφαση.

Η Διαμεσολάβηση, για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών των ιδιωτών, καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το Νόμο 3898/2010, ο οποίος στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Ν. 4640/2019, ο οποίος ισχύει μέχρι και σήμερα.

Οι αρχές της διαμεσολάβησης

  • Εκούσια προσέλευση των μερών
  • Νομιμότητα
  • Εμπιστευτικότητα
  • Αμεροληψία
  • Ουδετερότητα
  • Ειλικρίνεια
  • Η αρχή του μη βλάψεις

Πλεονεκτήματα διαμεσολάβησης

  • Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος
  • Νομιμότητα και Εκτελεστότητα συμφωνίας
  • Αμεσότητα διαδικασίας
  • Λύση επωφελή για όλα τα μέρη
  • Εμπιστευτικότητα διαδικασίας
  • Δυνατότητα διατήρησης καλής σχέσης των μερών
  • Πνεύμα συνεργασίας και ισότιμος διάλογος
  • Ήπιο κλίμα
  • Δεν υπάρχει νικητής και νικημένος
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #000000;background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: repeat-x;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 280px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}